Restauracja Koneser

Koneser

źródło: pl.tripadvisor.com

ul. Krupówki 40
www.litwor.restauracje.pl

Pięciogwiazdkowy Hotel Litwor oferuje w swojej restauracji Koneser jedną z najbardziej eleganckich i wykwintnych kuchni w Zakopanem. Koszt pełnego dania jest przeważnie dość wysoki, jednak po pierwsze stosunek jakości (oraz – co w takich miejscach ważne – wielkości) posiłku do jego ceny jest naprawdę odpowiedni, a po drugie restauracja od poniedziałku do piątku (12.30 – 15.00) oferuje zestawy lunchowe – za 29 zł mamy okazję zjeść zupę, danie główne i deser. Mamy trzy możliwości wyboru przystawki oraz dania głównego. Deser poleca nam Szef Kuchni.
Miałam niebywałą przyjemność (i piszę to bez kokieterii) spróbować w Koneserze wielu znakomitych dań. Mogę gorąco polecić je wszystkie bez wyjątku. Na mojej degustacyjnej liście (oczywiście wizyt było kilka 😉 ) znalazły się: delikatny befsztyk tatarski według klasycznej receptury (39 zł), wyborne i świeże rydze z patelni po katalońsku z czosnkiem i pietruszką (35 zł), zadziwiająca swoją szlachetnością i sposobem podania przepyszna kaszanka z suszonymi śliwkami zapiekana pod francuskim purée (28 zł), autorska, jedyna w swoim rodzaju niepowtarzalna zupa krem na prawdziwym chrzanie przygotowana z chrupiącym chrustem ziemniaczanym (18 zł), doskonała i soczysta kaczka po staropolsku duszona w ziołach i miodzie podawana z knedlami nadziewanymi jabłkami (58 zł), wybitne, bo łączące w sobie elegancję najdoskonalszych restauracji świata z prawdziwie domowym, nieprzekombinowanym smakiem policzki cielęce z purée ziemniaczanym, sosem grzybowym i karmelizowaną marchewką (52 zł), arcyciekawy, znakomicie skomponowany pieczony pstrąg z kalmarami i sosem szafranowym na warzywnym papardelle z fantastycznym purée ziemniaczanym uformowanym w kształt kokosanek, widocznym na poniższym zdjęciu (52 zł), proste i pyszne tagliatelle z aksamitnym sosem grzybowym (32 zł), uczciwy i smaczny wybór domowych pierogów, które możemy wziąć w kilku wariantach, jako całą porcję o jednym smaku lub miks różnych (28 zł), mistrzowskie tiramisu inaczej, po którym można spokojnie umrzeć (22 zł) i doskonały lodowy puchar podawany z owocami, sosem angielskim i bitą śmietaną (19 zł).
Na wspomnienie zasługuje też niezwykle profesjonalna obsługa kelnerska, umiejąca sprawić, że poczujemy się naprawdę wyjątkowi. Nieczęsto – żeby nie powiedzieć, że nie robię tego nigdy –  wywołuję Szefa Kuchni, by móc mu uścisnąć dłoń, tu jednak potrzeba pogratulowania przeważyła 😉 Bardzo, bardzo gorąco polecam to miejsce!;)

JEDNOPALNIKmałyJEDNOPALNIKmałyJEDNOPALNIKmały gwarantuję, że będzie pysznie!

Reklamy