„Niebo w gębie”

scenariusz: Christian Vincent, Étienne Comar
reżyseria: Christian Vincent
gatunek: biograficzny, komedia
produkcja: Francja
oryginalny tytuł: Les Saveurs du Palais
pełny opis filmu wraz z obsadą

Kiedy główna bohaterka filmu, Hortense Laborie (w tej roli pełna niesłychanego wdzięku Catherine Frot) dostaje propozycję pracy dla „pewnego ważnego polityka”(wszystko na początku owiane jest tajemnicą), nie domyśla się nawet, że okaże się nim… sam prezydent Francji! Praca w Pałacu Elizejskim zmienia w jej życiu wiele, niezmienna pozostaje jednak ogromna kulinarna pasja. Pasja ta poparta jest imponującą wiedzą. Hortense rozczula troską o najdrobniejsze detale i silnym zwróceniem się ku tradycji zarówno domu, w którym wyrosła, jak i ziemi, na której gotuje (każdy jej fragment ma przecież jakiś najlepszy specjał – jedyny i niepowtarzalny, inny od innych).
„Niebo w gębie” to urokliwa komedia oparta na życiu Daniele Mazet-Delpeuch, osobistej kucharki prezydenta Francji, François Mitterranda. Nie umiałabym jednoznacznie określić, czy film jest wybitny (być może miałabym nawet problem z użyciem tego właśnie słowa), jednak na pewno jest niebywale ciepły  i pełen uroku, a kulinarne ujęcia i sceny, w których można się doszukać całych przepisów, są naprawdę warte obejrzenia, jeśli fascynuje nas jedzenie 😉

ZWIASTUN: