Limenaria (Λιμενάρια)
stary port, jedna z ostatnich restauracji przy wyjeździe z Limenarii, nieopodal hotelu o wdzięcznej nazwie „Menel”
Jeśli mamy ochotę na spaghetti, to jedno z najlepszych na wyspie dostaniemy właśnie w Limenarii w tawernie Fish Tavern. Klasyczne bolognese jest wspaniałe, ale polecam też to z owocami morza. Słuszne porcje, wspaniałe i świeże produkty – warto tu zjeść!;)
„Limenaria to, po Limenas, drugie co do wielkości miasto portowe na wyspie. Jego rozkwit nastąpił dopiero na początku XX w. W 1905 roku niemiecka firma Speidel zaczęła tu wydobywać metale w kopalniach bogatych w kalamin. Duży port umożliwiał załadowanie ich na statki i transport. Speidel zakończył swoją działalność w 1912 roku. Górnictwem zajmowała się od 1925 do 1930 belgijska kopalnia cynku Vielle Montagne, która w 1926 roku odbudowała zakład kalcynacji”.
manNip: „Praktyczno-sentymentalny przewodnik po Thassos”, Thassos 2012
gwarantuję, że będzie pysznie!
Potwierdzam i polecam. Naprawdę super miejsce z przemiłą obsługą. Tam poczuliśmy się jak w Grecji i trudno jest zapomniec ten specyficzny klimat i nastrój 🙂
Cieszę się, że inni też doceniają to miejsce! 😉
Pingback: Καλή όρεξη! Fotorelacja z kulinarnej podróży po Thassos | jednopalnikowa
Pingback: Spaghetti bolognese w greckim stylu | jednopalnikowa
Pingback: O poruszaniu się samochodem po Thassos – oczami nNi