Spaghetti bolognese jest włoską potrawą, którą zna prawie każdy. Jednak danie pod tą samą nazwą na greckiej wyspie Thassos (zwłaszcza w znakomitej restauracji Fish Tavern) smakuje zupełnie inaczej niż to, do czego możemy być przyzwyczajeni. Myślę, że głównie za sprawą trochę innych ziół i przypraw. Dziś proponuję więc grecką wersję spaghetti bolognese, którą zachwycimy naszych gości, nie napracowując się przy okazji za bardzo!;)
SKŁADNIKI:
– 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
– 2 pomidory (poza sezonem, mogą być dwa całe z puszki)
– posiekana w kostkę czerwona cebula
– 2 ząbki czosnku
– liść laurowy (w miarę możliwości najlepiej własnoręcznie zrywany w Grecji 😉 )
– gotowa grecka mieszanka przypraw do spaghetti lub gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, czarny pieprz, cynamon, szafran, papryka
– sól
– makaron spaghetti (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)
– oliwa z oliwek (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzanej na patelni oliwie usmażyć mielone mięso. Wycisnąć do niego czosnek i dodać gotową lub przyrządzoną przez siebie mieszankę przypraw do spaghetti z solą do smaku. Pomidory umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie, aż będą miękkie, posolić i połączyć je z mięsem. Zeszklić cebulę i dodać do sosu. Całość wymieszać i dusić ok 5 minut z liściem laurowym (gdyby przywierało, dolać odrobinę wrzątku). Większą część sosu – bez liścia laurowego – zmiksować na gładką masę, połączyć z resztą i wymieszać. W osolonej wodzie z kilkoma kroplami oliwy ugotować makaron spaghetti, odcedzić, włożyć do mięsnej masy i wymieszać!;)
Pingback: Spaghetti bolognese w greckim stylu | FlyB - Kulinaria