Simi (Σύμη)

fot. Marianna Patkowska

Limenas/Thassos Town (Λιμένας)
stojąc pod agorą, będąc przodem do niej, musimy się kierować
w lewo, do morza; Simi to druga tawerna po prawej stronie

Simi to elegancka, wspaniała tawerna, w której od razu poczujemy się dobrze. Nie zawiedzie nas ani obsługa kelnerska (jeszcze do niedawna pracował tu przemiły Grek, mówiący trochę po polsku), ani jedzenie! Z przystawek najbardziej polecam tu smażoną fetę z sezamem i miodem (σαγανάκι με μέλι και σουσάμι), która jest po prostu obłędnie pyszna i zawsze świeża oraz doskonałą sałatkę grecką (χωριωτική). Z dań głównych na szczególną uwagę zasługują owoce morza – przede wszystkim doskonałe świeże kalmary (καλαμάρια). W każdej tawernie można zamówić trochę tańsze – mrożone oraz trochę droższe – świeże, jeśli zdecydujemy się na zakup świeżych, Simi nas na pewno nie zawiedzie. Do tego polecam tam również małże (μύδια) oraz kotleciki jagnięce (παϊδάκια αρνίσια). Wizyta, którą się na pewno mile zapamięta!;)

„Wychodząc z muzeum, po prawej stronie zobaczą Państwo ruiny starożytnej agory, odkryte podczas wykopalisk prowadzonych w latach 1948 i 1955. Agorą w starożytnej Grecji nazywano centralny plac, na którym odbywały się zgromadzenia obywateli. Było to serce miasta, jego kultury i handlu, również miejsce, gdzie mieszkańcy i cudzoziemcy spotykali się i prowadzili interesy. Agora w Limenas powstawała etapami. Rozpoczęcie budowy datuje się na IV wiek p.n.e.; ukończenie – na II wiek p.n.e”.
manNip: „Praktyczno-sentymentalny przewodnik po Thassos”, Thassos 2012

JEDNOPALNIKmałyJEDNOPALNIKmałyJEDNOPALNIKmały gwarantuję, że będzie pysznie!

3 komentarze do “Simi (Σύμη)

  1. Pingback: Smażona feta z sezamem i miodem (σαγανάκι με μέλι και σουσάμι) | jednopalnikowa

  2. Pingback: Καλή όρεξη! Fotorelacja z kulinarnej podróży po Thassos | jednopalnikowa

  3. Pingback: Przepyszna dwunastka | jednopalnikowa

Dodaj komentarz