Cymes na kanapki, czyli pasta marchewkowa z rodzynkami

Postanowiłam odrobinę poeksperymentować z pewną znakomitą żydowską potrawą, jaką jest cymes i spróbować stworzyć zdrową alternatywę dla Nutelli i innych słodkich kanapkowych smarowideł uwielbianych przez dzieci (i nie tylko) – wyszła pyszna, oryginalna, aromatyczna marchewkowo-rodzynkowo-miodowa pasta znakomita na zbliżającą się wielkimi krokami jesienną słotę!;)

SKŁADNIKI:

– 2 opakowania małych marchewek

– 200 g namoczonych w zimnej wodzie rodzynek sułtańskich

– łyżka miodu

– łyżeczka cynamonu

– łyżeczka imbiru

– mała szczypta curry

– garść liści świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki pokroić w grubsze plastry i gotować w niewielkiej ilości wody z łyżką miodu ok. 10 minut. Po ich upływie dodać rodzynki, cynamon, imbir, curry oraz świeżą miętę i gotować na małym ogniu kolejne 10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Odcedzone marchewki z rodzynkami zmiksować na jednolitą masę i smarować nią kanapki – podawać z liściem mięty!;)

Dodaj komentarz