Wrap w greckim stylu

Do stworzenia tego dania zachęcił mnie pewien wakacyjny konkurs, który za zadanie postawił uczestnikom stworzenie wrapa zainspirowanego podróżami. Największą motywacją przy wymyślaniu była dla mnie niesamowita kulinarna uczta w poznańskim lokalu „U Greka”. Dodałam jednak również coś od siebie, wspominając liczne wizyty w Grecji!;) Przy okazji wyszło coś naprawdę pysznego i prostego do zrobienia. Z podanych niżej proporcji zrobimy 4 pyszne wrapy!;)

SKŁADNIKI:

MARYNATA:

– podwójna świeża pierś kurczaka

– ok. 10 dag boczku wędzonego (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki

– szklanka oliwy z oliwek

grecka mieszanka przypraw do moussaki (lub oregano, tymianek i cynamon)

– liść laurowy (polecam własnoręcznie zbierane w Grecji)

– 2 obrane i przekrojone wzdłuż ząbki czosnku

– sól

– pieprz

WRAPY:

– 4 tortille placki (tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)

– własne tzatziki (przepis TUTAJ)

– rukola

– pół opakowania prawdziwej greckiej fety (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)

– sos Ajvar łagodny (dostaniemy go TUTAJ)

– mały słoiczek zielonych oliwek bez pestek

– 2 pomidory

gęsi smalec lub olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

MARYNATA:

Kurczaka i boczek umyć i pokroić w kostkę (z boczku odkroić skórę). Pozostałe składniki marynaty wymieszać i włożyć do niej mięso. Zostawić na całą noc w lodówce.

WRAPY:

Przygotować placki tortilli. Na każdym rozsmarować na całej szerokości tzatziki, potem pokryć je również w całości świeżą umytą rukolą. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć kurczaka z boczkiem (łyżką cedzakową odcedzając je wcześniej z nadmiaru oliwy i wyjmując z marynaty liść laurowy i czosnek). Dobrze wysmażone mięso układać na rukoli, jedynie na połowie tortilli. Na tym samym tłuszczu lekko roztopić fetę (smażyć po 2 minuty z każdej strony) i ułożyć ją na mięsie. Rozprowadzić po nich sos ajvar, dorzucić oliwki i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko starannie zawinąć i piec ok. 3 – 5 minut.

2 komentarze do “Wrap w greckim stylu

Dodaj komentarz