Jakiś czas temu, kiedy podawałam swój przepis na tatar wołowy, pomyślałam, że koniecznie muszę też stworzyć swój własny tatar z łososia. Jednak moment, w którym go skomponowałam przyszedł dopiero wczoraj. Wracając bardzo głodna z pracy, zapragnęłam zrobić sobie pyszną, zdrową i lekką choć sycącą kolację. Efekt moich eksperymentów przerósł moje najśmielsze oczekiwania, więc mogę ten przepis spokojnie polecać. Tatar z łososia znakomicie sprawdzi się nie tylko, jako przekąska bądź kolacja w domowym zaciszu, ale również jako przystawka przed eleganckim proszonym obiadem!;) (Podane niżej proporcje wystarczają do zrobienia tatara dla dwóch osób.)
SKŁADNIKI:
TATAR:
– 10 dag łososia świeżego (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)
– 15 dag łososia wędzonego na zimno (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)
– 1,5 łyżki sosu sojowego Kikkoman
– łyżka oliwy z oliwek
– szczypta pieprzu kolorowego (jeśli użyjemy mieszanki pieprzowej z solą, sosu sojowego dodajmy mniej)
– 4 – 5 listków świeżej mięty
– łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z limonki
DODATKI:
– kawałek ogórka zielonego posiekanego w drobną kostkę
– dojrzałego awokado pokrojonego w drobną kostkę (awokado pokroić na sam koniec, przed samym podaniem)
– garść drobno posiekanych zielonych oliwek z papryką i ziołami (tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)
– garść świeżej roszponki i świeżego szpinaku posiekanych drobno razem
– 2 małe roszponki do dekoracji
– kawałek limonki
– oddzielnie podany sos sojowy
PRZYGOTOWANIE:
Surowego i wędzonego łososia drobno posiekać. Dodać sos sojowy, oliwę z oliwek, pieprz, drobno pokrojoną świeżą miętę oraz sok z limonki. Wszystko razem zmielić maszynką do mięsa (ja przez chwilowy brak maszynki zmiksowałam delikatnie mikserem ręcznym i efekt również okazał się zadowalający). Zobaczmy, czy odpowiada nam słoność i ostrość i w razie potrzeby przyprawmy do smaku, pamiętając że dobrze, jeśli sam tatar będzie odrobinę zbyt intensywny, ponieważ delikatność zielonego ogórka i awokado, z którymi będziemy go później mieszać zneutralizuje jego zbyt wyraźny smak. Tak przygotowane mięso podzielić na dwie części i uformować z niego dwie kulki, jak na pulpety. Położyć tatar na talerzyku, sam jego wierzch ozdobić roszponką, a wokół mięsa ułożyć pokrojone w kosteczkę: ogórek zielony, oliwki z papryką i ziołami, roszponkę ze szpinakiem i awokado (możemy – dla ładniejszego wyglądu i podkręcenia smaku jeszcze raz położyć oliwki). Podawać tatara z kawałkiem limonki do skropienia na talerzu i sosem sojowym w oddzielnym naczyniu!;)
Pingback: Tatar z łososia | FlyB - Kulinaria
Pingback: Przepyszna dwunastka 2 | jednopalnikowa