Sałatka z wątróbką i szpinakiem

Sałatki są cudowną alternatywą dla – czasem trochę nudnych i z pewnością mniej zdrowych – kanapek. Wymagają może odrobinę większego zaangażowania w przygotowanie, ale spokojnie można je zrobić wieczór przed ciężkim dniem w pracy, w którym z pewnością poprawią nam humor. Dziś polecam autorską sałatkę z moją ukochaną wątróbką i szpinakiem – tym razem w wersji na słodko!;)

SKŁADNIKI:

SAŁATKA:

– mleko

– 50 dag wątróbki drobiowej (polecam indyczą)

– cebula czosnkowa

– sól himalajska (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)

– pieprz

– ok. 150 g świeżego szpinaku (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– ok. 50 g orzechów włoskich

– pomarańcza

– szczypta suszonego lubczyku

– mąka

– olej rzepakowy

SOS:

– łyżka miodu

– łyżka octu balsamicznego

– świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

SOS:

Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę.

SAŁATKA:

Wątróbkę dobrze umyć i wyciąć z niej wszystkie błonki, żyłki i żółte lub białe elementy. Włożyć do miski z mlekiem i zostawić w niej na parę godzin (polecam zostawienie wątróbki w mleku na całą noc w lodówce). Następnie odcedzić porządnie wątróbkę z mleka, posypać solą, pieprzem i lubczykiem, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony do ścięcia się mięsa. Cebulę pokroić w plastry i zeszklić, a potem połączyć z wątróbką. Wyłożyć wątróbkę i cebulę na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jeśli robimy sałatkę dla naszych domowników, łączymy wystygniętą wątróbkę z cebulką ze szpinakiem, orzechami włoskimi, obraną i pokrojoną w kostkę drugą połówką pomarańczy, mieszamy i wszystko zalewamy sosem po jego zrobieniu. Jeśli jednak zamierzamy wziąć ją następnego dnia do pracy, przygotujmy wyparzony słoik (lub kilka słoików) i po kolei wkładajmy do niego: na dół sos, potem orzechy, wątróbkę z cebulką, pomarańczę i na wierzch szpinak. Będzie bardziej świeża, jeśli wymieszamy składniki (energicznym potrząśnięciem słoika) dopiero w dniu jedzenia!;)

1 komentarz do “Sałatka z wątróbką i szpinakiem

  1. Pingback: Sałatka z wątróbką i szpinakiem | FlyB - Kulinaria

Dodaj komentarz