Naleśniki z szynką, pieczarkami, serem i sosem czosnkowym

Naleśniki z szynką, pieczarkami, serem i domowym przepysznym, lekko słodkawym sosem czosnkowym, to bardzo proste i przepyszne danie na każdą kieszeń. Idealnie sprawdzą się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji na ciepło!;)

SKŁADNIKI:

SOS CZOSNKOWY:

– 3 łyżki majonezu

– 2 łyżki śmietany

– 3 ząbki czosnku

– sól himalajska (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)

– pieprz

NALEŚNIKI:

–  3 jajka

–  mąka

–  woda gazowana

–  mleko

– sól

– ok. 10 dag żółtego sera (polecam goudę – dobrą i tanią dostaniemy TUTAJ)

– kilka plasterków dobrej szynki (polecam szynkę hrabiny dostępną TUTAJ)

– 2 – 3 duże pieczarki

– olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE:

SOS CZOSNKOWY:

Połączyć wszystkie składniki (czosnek wycisnąć) i zmiksować na jednolitą masę.

NALEŚNIKI:

Pieczarki umyć i pokroić w cieniusieńkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną bez tłuszczu patelnię i chwilę prażyć z obu stron, aż staną się miękkie. Zdjąć z patelni. Jajka rozbełtać z mąką, wodą gazowaną, mlekiem, solą i kilkoma kroplami oleju. Masa powinna mieć dość gęstą, lecz płynną konsystencję. Smażyć rozprowadzoną po patelni niewielką ilość masy (naleśniki powinny być jak najcieńsze) z obu stron. Na gotowych naleśnikach rozprowadzić niewielką ilość sosu, posypać ją garścią świeżo startego żółtego sera, położyć plaster szynki i garść pieczarek. Zawinąć naleśnik tak, jak lubimy najbardziej i podsmażyć z obu stron (lub włożyć do piekarnika). Podawać z sosem czosnkowym na wierzchu!;)

5 komentarzy do “Naleśniki z szynką, pieczarkami, serem i sosem czosnkowym

  1. Pingback: Naleśniki z szynką, pieczarkami, serem i sosem czosnkowym | FlyB - Kulinaria

Dodaj komentarz