Naleśniki z szynką, pieczarkami, serem i domowym przepysznym, lekko słodkawym sosem czosnkowym, to bardzo proste i przepyszne danie na każdą kieszeń. Idealnie sprawdzą się zarówno w roli obiadu, jak i kolacji na ciepło!;)
SKŁADNIKI:
SOS CZOSNKOWY:
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki śmietany
– 3 ząbki czosnku
– sól himalajska (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)
– pieprz
NALEŚNIKI:
– 3 jajka
– mąka
– woda gazowana
– mleko
– sól
– ok. 10 dag żółtego sera (polecam goudę – dobrą i tanią dostaniemy TUTAJ)
– kilka plasterków dobrej szynki (polecam szynkę hrabiny dostępną TUTAJ)
– 2 – 3 duże pieczarki
– olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
SOS CZOSNKOWY:
Połączyć wszystkie składniki (czosnek wycisnąć) i zmiksować na jednolitą masę.
NALEŚNIKI:
Pieczarki umyć i pokroić w cieniusieńkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną bez tłuszczu patelnię i chwilę prażyć z obu stron, aż staną się miękkie. Zdjąć z patelni. Jajka rozbełtać z mąką, wodą gazowaną, mlekiem, solą i kilkoma kroplami oleju. Masa powinna mieć dość gęstą, lecz płynną konsystencję. Smażyć rozprowadzoną po patelni niewielką ilość masy (naleśniki powinny być jak najcieńsze) z obu stron. Na gotowych naleśnikach rozprowadzić niewielką ilość sosu, posypać ją garścią świeżo startego żółtego sera, położyć plaster szynki i garść pieczarek. Zawinąć naleśnik tak, jak lubimy najbardziej i podsmażyć z obu stron (lub włożyć do piekarnika). Podawać z sosem czosnkowym na wierzchu!;)
Pingback: Naleśniki z szynką, pieczarkami, serem i sosem czosnkowym | FlyB - Kulinaria
Mniam!
❤
Mojej córeczce bardzo smakują te naleśniki! Dziękuje za przepis.
Bardzo się cieszę! Dziękuję za miłe słowa i pozdrowienia dla Pana i Córeczki 😉