Zachwycona pietruszką – jednym z najzdrowszych warzyw, postanowiłam wymyślić zupę na jej cześć. Wyszedł doskonały gęsty, odrobinę słodkawy krem. Tradycyjny groszek ptysiowy zastąpiłam własnoręcznie wykonanymi lekko pikantnymi chipsami z pietruszki. Polecam podawanie ich w oddzielnej miseczce – na jedną porcję zupy nie można przesadzić z liczbą wyraźnych w smaku chipsów!;)
SKŁADNIKI:
CHIPSY PIETRUSZKOWE:
– 0,5 kg korzenia pietruszki
– pieprz cytrynowy
– pietruszka suszona (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)
– suszony lubczyk
– sól
– oliwa z oliwek (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)
KREM PIETRUSZKOWY:
– 1 kg korzenia pietruszki
– natka pietruszki
– pietruszka suszona (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)
– 0,5 opakowania mrożonej włoszczyzny
– suszony lubczyk
– 2 kostki rosołowe Knorra z pietruszką i lubczykiem
– 3 ząbki czosnku
– liść laurowy
– ziele angielskie
– 3 ziarna czarnego pieprzu
– pieprz czarny mielony
– 2 łyżki śmietany
– odrobina sosu sojowego Kikkoman
PRZYGOTOWANIE:
CHIPSY PIETRUSZKOWE:
Do małej miski wsypać trochę pieprzu cytrynowego, suszonej pietruszki, lubczyku i soli i podlać wszystko niewielką ilością oliwy. Proporcje są na oko, ale wszystko razem powinno stanowić dość gęstą masę. Pietruszki umyć, obrać i pokroić w paski, a potem włożyć do miski z przyprawioną oliwą. Odstawić na ok. 10 – 15 minut. Po ich upływie włożyć do rozgrzanego piekarnika (lub garnka do pieczenia) i piec ok. 15 – 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć na ręcznik papierowy.
KREM PIETRUSZKOWY:
Pietruszkę umyć, obrać i pokroić. Gotować ok, 20 minut z włoszczyzną, umytą i posiekaną natką, liściem laurowym, zielem angielskim, ziarnami pieprzu, połową opakowania suszonej pietruszki, szczyptą suszonego lubczyku i obranymi i przekrojonymi wzdłuż ząbkami czosnku. Na końcu dodać kostki rosołowe, szczyptę mielonego pieprzu, śmietanę i w razie potrzeby odrobinę sosu sojowego. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Podawać z chipsami pietruszkowymi!;)
Pingback: Pietruszkowy krem z pietruszkowym chipsem | FlyB - Kulinaria