Krem kokosowo-waniliowy z białą czekoladą

Nie jestem amatorką mlecznych zup, ale wymyśliłam krem, który bardzo przypadł wszystkim próbującym do gustu. Można go z powodzeniem potraktować jak alternatywę dla tradycyjnego śniadania albo podwieczorku!;)

SKŁADNIKI:

– mały świeży kokos (dobry dostaniemy TUTAJ)

mleczko kokosowe 400 ml (tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)

– ok. 80 g wiórków kokosowych

– laska wanilii

– opakowanie białej czekolady (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)

– ok. 350 ml mleka

PRZYGOTOWANIE:

Opukać wszystkie trzy dziurki na dole kokosa. Tę, która będzie najbardziej miękka, otworzyć przy pomocy korkociągu.  Wypływającą z kokosa wodę wlać do miski. Nie w każdym kokosie jest dużo wody kokosowej, więc nie zrażajmy się, jak nie wypłynie w imponujących ilościach. Wodę przecedzić. Otworzyć kokos w poprzek przy pomocy młotka – opukać go dookoła, a potem otworzyć, kiedy pęknie. W razie możliwości zachować nienaruszoną połówkę do podania (lub sfotografowania) zupy. Obierając z łupin (przy pomocy młotka, a potem nożyka) wykroić biały owoc, dokładnie go umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miksera z wodą kokosową, wiórkami kokosowymi i mleczkiem kokosowym. Zetrzeć na jednolitą, gęstą masę. Włożyć do garnka, dolać mleko i zagotować. Potem wziąć jeden garnek, do którego zmieści się cała pokruszona biała czekolada i drugi większy, do którego zmieści się ten pierwszy z czekoladą. Wrzątek wlać jedynie do drugiego, większego garnka, w którym gotujemy mniejszy garnek z samą czekoladą. Trzeba od czasu do czasu mieszać i zdjąć z gazu dopiero, kiedy uzyskamy płynną czekoladę bez grudek. Przelać rozpuszczoną białą czekoladę do naszego kremu i z przekrojonej na pół laski wanilii wydłubać łyżką ziarenka, a na końcu włożyć połowy laski wanilii. Gotować na małym ogniu ok. 3 – 5 minut. Po zdjęciu z ognia wyjąć połówki wanilii. Podawać w połówce kokosa!;)

Dodaj komentarz