Krem z pieczonych buraków z borówką

Od jakiegoś czasu chodził za mną krem z pieczonych buraków. Postanowiłam troszkę poeksperymentować i połączyć buraki nie tylko z dość oczywistą fetą (dokładnie serkiem typu feta), ale też dorodną borówką. Efekt okazał się fantastyczny – krem zyskał słodkawy, ale nienachalny aromat. Zupa idealnie nadaje się na eleganckie przyjęcia!;)

SKŁADNIKI:

– 1 kg buraków

– opakowanie serka typu feta (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– 125 g świeżych borówek amerykańskich (lub kanadyjskich)

– 200 ml mleka

– 200 – 300 ml wrzątku

– pomarańcza

– połowa cytryny

– sól morska

– pieprz ziołowy

– szczypta chilli

– kilka kropli oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Buraki porządnie umyć oraz odkroić i wyrzucić końce. Pokroić na ćwiartki i włożyć w naczyniu żaroodpornym do piekarnika lub do garnka do pieczenia. Pod spód wlać kilka kropli oliwy z oliwek. Piec aż zmiękną. U mnie wystarczyła godzina (jeśli jednak nie będą do tego czasu miękkie – piec dłużej). Pod koniec pieczenia posypać solą. Gotowe buraki zmiksować w blenderze z borówkami, serkiem typu feta, mlekiem, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i z połowy cytryny, solą morską, pieprzem ziołowym i szczyptą chilli. Gładki jednolity krem wlać do garnka, dodać wrzątku oraz soli i pieprzu do smaku!;)

3 komentarze do “Krem z pieczonych buraków z borówką

  1. Pingback: Krem z pieczonych buraków z borówką | FlyB - Kulinaria

Dodaj komentarz