Carpaccio z buraków jest niezwykle prostą (i niewiarygodnie zdrową!), a równocześnie wyszukaną i elegancką przystawką/przekąską. Można ją podawać z octem balsamicznym lub oliwą z oliwek. Ja wymyśliłam naprędce dip z koziego sera i rukoli, który okazał się naprawdę przepyszny, a do tego łatwy (i tani!) do przygotowania. Gorąco polecam!;)
SKŁADNIKI:
CARPACCIO Z BURAKÓW:
– 2 duże buraki
– odrobina oliwy z oliwek
– garść świeżej rukoli do dekoracji
DIP Z KOZIEGO SERA I RUKOLI:
– 150 g koziego sera (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)
– garść świeżej rukoli
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
CARPACCIO Z BURAKÓW:
Buraki porządnie umyć i bez obierania piec w odrobinie oliwy z oliwek w piekarniku lub garnku do pieczenia ok. 40 – 50 minut. Po ich upływie ostudzić buraki, zdjąć skórkę i pokroić w cieniusieńkie plasterki. Ułożyć na rozłożonych na talerzu liściach świeżej rukoli.
DIP Z KOZIEGO SERA I RUKOLI:
Połączyć ze sobą wszystkie składniki (rukolę wcześniej umyć i drobno posiekać, czosnek wycisnąć) i zmiksować na jednolitą masę. Delikatnie oblać carpaccio z buraków sosem!;)
Wygląda smakowicie
Smakuje jeszcze lepiej! 😉 Polecam serdecznie 😉
Pewnie tak
Pingback: Carpaccio z buraków z dipem z koziego sera i rukoli | FlyB - Kulinaria
Buraki są pyszne i zdrowe. Napewno spróbuję odtworzyć przepis, choć z moimi zdolnościami może być różnie 🙂
Życzę powodzenia, choć jestem pewna, że wszystko wyjdzie znakomicie! 😉
Pingback: Przepyszna dwunastka 2 | jednopalnikowa