Paski warzywne z dipem curry

Poniższy przepis, to właściwie bardziej sposób podania surowych warzyw, które stanowią doskonałą i zdrową przekąskę, na którą możemy sobie zawsze pozwolić, kiedy najdzie nas ochota na małe co nieco, a jesteśmy w trakcie odstawiania lub ograniczania słodyczy i przekąsek niezdrowych. Dipy oczywiście dobrze co jakiś czas zmieniać. Nie zawsze dodaję do swojego czosnek, ale za każdym razem jest naprawdę przepyszny!  Możemy wybrać nasze ulubione warzywa, pamiętajmy jednak, że im bardziej twarde, tym lepiej będzie się nam je maczało w dipie. Tak proste, choć równocześnie zadziwiająco eleganckie podanie warzyw idealnie sprawdzi się na każdym proszonym podwieczorku i jako przystawka na każdej proszonej kolacji!;)

SKŁADNIKI:

– 4 łyżki jogurtu greckiego (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– świeżo wyciśnięty ząbek czosnku

– szczypta curry

– szczypta słodkiej papryki

– szczypta suszonego imbiru

– szczypta cynamonu

– szczypta soli himalajskiej

– ulubione świeże surowe warzywa, polecam:

  • marchewkę,
  • kawałek selera naciowego,
  • pół czerwonej papryki,
  • kawałek obranej cukinii
  • kawałki umytej i pokrojonej sałaty lodowej lub jarmużu

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dipu wymieszać ze sobą na gładką, jednolitą masę. Warzywa umyć, te, które tego wymagają również obrać i pokroić (oprócz sałaty lub jarmużu) w jak najcieńsze paski o długości ok. 6 – 7 cm. Podawać warzywa wraz z miseczką z dipem, w którym będziemy maczać nasze warzywne paski. Przygotowywać przed samym podaniem!;)

1 komentarz do “Paski warzywne z dipem curry

  1. Pingback: Paski warzywne z dipem curry | FlyB - Kulinaria

Dodaj komentarz