Kasza jaglana z owocowo-kakaowym musem posypana oscypkiem

Nadchodzi czas coraz ciemniejszych poranków, kiedy to szybkie musli czy kanapka z szynką lub/i serem przestają wystarczać. Wymyśliłam danie, które doskonale sprawdzi się w roli ciepłego, zdrowego śniadania na słodko. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by podać je też jako danie główne po jakiejś sycącej zupce!;)

SKŁADNIKI:

– 3 śliwki węgierki

– 2 gruszki

– jabłko

– łyżka kakao

– łyżka cynamonu

– łyżka cukru pudru (ilość zależy od kwaśności owoców)

– odrobina wrzątku

– 2 małe białe (niewędzone) oscypki

– woreczek (lub szklanka) kaszy jaglanej (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)

– sól

– łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE:

Obrane i umyte gruszki z jabłkiem pokroić w kostkę. Umyć i pokroić w kostkę śliwki węgierki i dusić je z resztą owoców w niewielkiej ilości wrzątku z cynamonem, kakao i cukrem pudrem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W bardzo delikatnie osolonej wodzie z łyżką oleju ugotować kaszę jaglaną wg wskazówek na opakowaniu. Zetrzeć oscypka. Gotową kaszę jaglaną nałożyć na talerz, obficie oblewając ją naszym owocowo-kakaowym musem i posypując delikatnie oscypkiem!;)

Kasza niejedno ma imię i obliczeZdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

1 komentarz do “Kasza jaglana z owocowo-kakaowym musem posypana oscypkiem

  1. Pingback: Kasza jaglana z owocowo-kakaowym musem posypana oscypkiem | FlyB - Kulinaria

Dodaj komentarz