Nadchodzi czas coraz ciemniejszych poranków, kiedy to szybkie musli czy kanapka z szynką lub/i serem przestają wystarczać. Wymyśliłam danie, które doskonale sprawdzi się w roli ciepłego, zdrowego śniadania na słodko. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by podać je też jako danie główne po jakiejś sycącej zupce!;)
SKŁADNIKI:
– 3 śliwki węgierki
– 2 gruszki
– jabłko
– łyżka kakao
– łyżka cynamonu
– łyżka cukru pudru (ilość zależy od kwaśności owoców)
– odrobina wrzątku
– 2 małe białe (niewędzone) oscypki
– woreczek (lub szklanka) kaszy jaglanej (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)
– sól
– łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE:
Obrane i umyte gruszki z jabłkiem pokroić w kostkę. Umyć i pokroić w kostkę śliwki węgierki i dusić je z resztą owoców w niewielkiej ilości wrzątku z cynamonem, kakao i cukrem pudrem ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W bardzo delikatnie osolonej wodzie z łyżką oleju ugotować kaszę jaglaną wg wskazówek na opakowaniu. Zetrzeć oscypka. Gotową kaszę jaglaną nałożyć na talerz, obficie oblewając ją naszym owocowo-kakaowym musem i posypując delikatnie oscypkiem!;)
Pingback: Kasza jaglana z owocowo-kakaowym musem posypana oscypkiem | FlyB - Kulinaria