Kotlet schabowy marynowany w mleku z cebulą

Poniższy przepis jest znowu drugą wersją potrawy, która już dawno temu się na blogu znalazła (znajdziemy ją TUTAJ). Dokładnie jest to zasłyszany sposób Magdy Gessler na mleczną marynatę, minimalnie przeze mnie zmodyfikowany. Kotlety wychodzą niezwykle puszyste i delikatne. Odrobinę inne od moich wcześniejszych blogowych, ale równie wspaniałe!;)

SKŁADNIKI:

MARYNATA DO MIĘSA:

– 2 szklanki mleka

– cebula pokrojona w plastry

– ząbek czosnku pokrojony w ćwiartki

KOTLETY:

– 4 duże plastry schabu

– mąka

– 2 surowe jajka

– bułka tarta

– sól

– pieprz

– smalec wieprzowy do podsmażenia

PRZYGOTOWANIE:

Umyć, rozbić porządnie z obydwu stron, posolić i popieprzyć mięso. Potem włożyć do marynaty na całą noc (trzymać w lodówce). Następnego dnia osuszyć na ręcznikach papierowych i panierować, czyli obtoczyć w mące, surowym rozbełtanym jajku i bułce tartej (w takiej kolejności). Usmażyć na smalcu z obu stron. Podawać z ziemniakami i kapustą zasmażaną!;)

1 komentarz do “Kotlet schabowy marynowany w mleku z cebulą

  1. Pingback: Kotlet schabowy marynowany w mleku z cebulą | FlyB - Kulinaria

Dodaj komentarz