Sałatka z grillowanym kurczakiem i sosem musztardowo-miodowym

Zdrowe i lekkie jedzenie (na które czasem bez specjalnych wskazań zwyczajnie mamy ochotę) nie musi być wcale ani mdłe, ani nieciekawe ani mało sycące. Co więcej, można je często dość szybko przygotować, a nawet wygodnie zabrać ze sobą do pracy! Dziś polecam naprawdę przepyszną sałatkę z grillowanym kurczakiem – smakuje wyśmienicie zarówno z gorącym, jak i zimnym mięsem. Jeśli chcemy przygotować sobie porcję do pracy (np. w niedużym słoiku), pamiętajmy, by na dole znalazł się sos, potem cięższe składniki, a najlżejsze na górze (w tym wypadku rukola). Wymieszana przed samym zjedzeniem, dłużej zachowa świeżość!;)

SKŁADNIKI:

KURCZAK:

– średniej wielkości podwójna pierś kurczaka

– szczypta słodkiej papryki

– szczypta ziół prowansalskich

– szczypta oregano

– szczypta curry

– ząbek czosnku

– sól himalajska (tanią i dobrą dostaniemy TUTAJ)

– pieprz

– kropla octu winnego

– oliwa z oliwek

SOS:

– 4 łyżki miodu

– 4 łyżeczki musztardy francuskiej

– 3 łyżki jogurtu greckiego (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

SAŁATKA:

– 80 g świeżej rukoli

– duży ogórek

– 280 g pomidorów suszonych w oleju

– 80 g orzechów nerkowca

– małe opakowanie tartego parmezanu (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć, pozbawić chrząstek oraz błonek i pokroić w dużą kostkę. Do miski wlać niedużą ilość oleju, wycisnąć do niej czosnek, dodać paprykę, zioła prowansalskie, oregano, curry, sól, pieprz i kroplę octu winnego. Wszystko porządnie wymieszać i wrzucić do marynaty pokrojonego kurczaka. Zostawić na minimum pół godziny.
W międzyczasie przygotować sos, łącząc wszystkie składniki i dokładnie je mieszając. Do dużej miski wrzucić umytą rukolę, umytego, obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, odcedzone z tłuszczu i pokrojone na połówki suszone pomidory oraz orzechy nerkowca. Wszystko to zalać sosem i wymieszać. Kurczaka (nie odcedzając go przesadnie z marynaty) wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową lub na elektryczny grill. Grillować z obu stron do całkowitego ścięcia się mięsa. Gotowego kurczaka ułożyć na talerzu na wymieszanej z sosem sałatce. Wszystko posypać niewielką ilością tartego parmezanu.

3 komentarze do “Sałatka z grillowanym kurczakiem i sosem musztardowo-miodowym

    • Cieszę się! 😉 Tak, orzeszki piniowe zawsze doskonałe, choć niestety do najtańszych nie należą. Ale oczywiście można je z powodzeniem zamienić. Rodzynki to ciekawy pomysł, choć sos jest na tyle słodki, że orzechy go dość fajnie równoważą. Jeśli już, ja rodzynki dodałabym oprócz;) Ale dziękuję za sugestie 😉

  1. Pingback: Sałatka z grillowanym kurczakiem i sosem musztardowo-miodowym | FlyB - Kulinaria

Dodaj komentarz