Klopsiki bakłażanowe z pistacjami i mozzarellą

Jestem ogromną miłośniczką bakłażana. Mimo że nie ma bardzo wyrazistego smaku, urzeka mnie swoją konsystencją, delikatnością i pewnym rodzajem szlachetności. Pieczony (lub smażony) bakłażan z pomidorami, czosnkiem, oliwkami, świeżym oregano, bazylią i parmezanem to kompozycja, którą mogłabym jeść niemal bez przerwy (czasami bez czosnku). Postanowiłam jednak odrobinę poeksperymentować z tym warzywem. Wyszło mi dosyć intrygujące danie: aromatyczne klopsiki bakłażanowe z kukurydzą, oliwkami, dużą ilością ziaren (także prażonych), pistacjami i kuleczką mozzarelli w samym środku; danie z lekko wyczuwalną słodką nutą, delikatne, ale równocześnie wyraźne. Myślę, że sprawdzi się idealnie zarówno jako danie główne z purée ziemniaczanym, jak i na przyjęcia w roli przekąski lub przystawki. Polecam podawanie klopsików bakłażanowych z tzatzikami lub dipem ogórkowo-koperkowym i np. dipem pomidorowym lub serowym! 😉

SKŁADNIKI:

– średniej wielkości bakłażan

– mała puszka kukurydzy złocistej (masa netto ok. 170 g)

– mały słoik zielonych oliwek drylowanych (masa netto ok. 230 g)

– 60 g pistacji prażonych solonych

– 90 g słonecznika łuskanego

miks z ziarnami prażonymi Chrupiąca Sałatka (słonecznik, dynia, pinia)

– 2 czerwone cebule

– spory pęczek świeżego koperku

– 100 g mini mozzarelli

– 3 plastry sera cheddar

– ziele angielskie

– liść laurowy

– 2 ząbki czosnku

– sól himalajska

– pieprz

gotowa grecka mieszanka przypraw do fety lub oregano, natka pietruszki, czarny pieprz, sól

gotowa grecka mieszanka przypraw do spaghetti lub gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, czarny pieprz, cynamon, szafran, papryka

– mąka

– 2 surowe jajka

– bułka tarta

– olej ryżowy (lub rzepakowy)

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana umyć, przekroić wzdłuż, nasmarować olejem i piec ok. 30 minut. Odcedzić kukurydzę i oliwki, a potem zmiksować je na jednolitą masę z obranymi pistacjami, ziarnami słonecznika i miksem prażonych ziaren. Cebule drobniutko posiekać, zeszklić na patelni, dosypując do nich trochę soli. Przełożyć do rondelka, odsączając z tłuszczu, razem z drobno posiekanym umytym koperkiem. Zalać niewielką ilością wrzątku, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić ok. 10 minut. Odcedzić i dodać cebule z koperkiem do zmiksowanej wcześniej masy. Wymieszać. Zmiksować upieczonego, miękkiego bakłażana i połączyć z resztą masy. Wszystko dobrze wymieszać, dodać drobno posiekane plastry sera cheddar, wyciśnięty czosnek, odrobinę bułki tartej, szczyptę przyprawy do spaghetti i do fety, a także sól i pieprz do smaku.
Mini mozzarelle przekroić wzdłuż na pół. Uformować rękami z masy placuszek, w którego środku zmieści się połówka mini mozzarelli, a następnie formować klopsika (tak, by ser był otoczony masą z każdej strony). Uformowane klopsiki obtoczyć w mące, potem rozbełtanym jajku, a na końcu bułce tartej.
Dobrze rozgrzać na patelni olej, a następnie smażyć klopsiki z obydwu stron (łącznie ok. 7 minut), aż się ładnie zarumienią.
Podawać z tzatzikami lub dipem ogórkowo-koperkowym!;)

5 komentarzy do “Klopsiki bakłażanowe z pistacjami i mozzarellą

  1. Pingback: Klopsiki bakłażanowe z pistacjami i mozzarellą | FlyB Kulinaria

    • Ojej, jak fajnie – polecam serdecznie 😉 Bakłażan świetnie wtapia się w resztę i – ponieważ jest z natury dość mdły – nie wysuwa się na prowadzenie! 😉 Smacznego 😉

Dodaj komentarz