Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny2

Barszcz pojawia się na naszych stołach znacznie częściej, niż raz w roku. Czasem posilamy się czystym z krokietem, czasem ukraińskim, latem chętnie orzeźwiamy się chłodnikiem, jednak ten wigilijny smakuje zupełnie inaczej. Polecam zrobienie własnego zakwasu, co wyróżni nasz barszcz spośród innych;)

SKŁADNIKI:

– 5 obranych i pokrojonych buraków

zakwas na barszcz czerwony

– 25 g namoczonych w zimnej wodzie suszonych grzybów (najlepiej borowików)

– 2 obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka

– 6 śliwek suszonych z pestką

– przekrojony na pół ząbek czosnku

– garść świeżego majeranku

– sól

– pieprz

– kilka kropli cytryny

– odrobina cukru

PRZYGOTOWANIE:

Gotować buraki ok. 40 min. w niedużej ilości osolonej wody (ma ona jedynie przykryć buraki). Potem dodać zakwas, namoczone grzyby, jabłka, suszone śliwki, czosnek, majeranek i do smaku cytrynę, sól, pieprz i odrobinę cukru. Gotować ok. 25 minut. Po ich upływie odcedzić barszcz. Podawać czysty, oczywiście z uszkami😉

barszcza wigilijny

Reklamy

One thought on “Barszcz wigilijny

  1. Pingback: Zakwas na barszcz czerwony | jednopalnikowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s