Bigos

Bigos
Bigos jest jednym z tych dań, bez których większość nie wyobraża sobie życia, a przynajmniej sylwestrowej nocy. Są i tacy, którzy od bigosu stronią, bo jest za ciężki lub za kwaśny. Mój bigos, na który przepis poniżej, spotykał się wielokrotnie z dużym entuzjazmem zarówno jednych, jak i drugich. Zawdzięcza to pewnie swojej delikatności i pewnej szlachetności, wynikającej głównie z doboru odpowiedniej jakości składników. To, co jest sekretem dobrych dań tego typu (bigosu, gulaszu, itd.), to zrezygnowanie z wrzucania doń wszystkiego, czego nie zjedlibyśmy osobno. Zaopatrzmy się więc w nie najdroższe, ale dobre wino (takie, które można również wypić do dania), dobrą kiełbasę czy sprawdzoną wcześniej kapustę kiszoną. Bigos może dość długo stać w lodówce, nadaje się też do mrożenia!;)

SKŁADNIKI:

– 20 dag kiełbasy podwawelskiej

– 20 dag tzw. pieczeni wołowej surowej

– 20 dag boczku wędzonego

– 20 dag śliwek suszonych bez pestek

– 50 dag kapusty kiszonej bez marchwi

– ¾ opakowania suszonych borowików

– 50 dag pieczarek

– 250 ml dobrego czerwonego półwytrawnego (lub wytrawnego) wina

– ok. 300 ml wrzątku

– ziele angielskie

– liść laurowy

kminek

– sól

– pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Suszone borowiki połamać na mniejsze części i namoczyć w zimnej wodzie. Surową wołowinę umyć, pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 10 – 15 minut, a potem przełożyć do garnka. Następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i dorzucić ją do wołowiny. Na końcu usmażyć pokrojony w małą kostkę boczek. Kapustę kiszoną pokroić drobno i dodać do pozostałych składników, wszystko podlać winem, zagotować i dodać wrzątek, namoczone grzyby, posiekane drobno pieczarki, śliwki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i kminek. Gotować bigos ok. 30 minut. W razie potrzeby wycisnąć do niego kilka kropli soku z cytryny. Podawać z ziemniakami lub chlebem i koniecznie dobrym, czerwonym półwytrawnym winem!;)

5 komentarzy do “Bigos

  1. Pingback: Żurek | jednopalnikowa

  2. Pingback: Rok 2018 oczami nNi – podsumowanNie – oczami nNi

  3. Pingback: Wege bigos – oczami nNi

Dodaj odpowiedź do Mariusz Anuluj pisanie odpowiedzi