Pstrąg smażony na maśle

Pstrąg

Pstrąg jest znakomitą słodkowodną rybą, której nie może zabraknąć w żadnej góralskiej karczmie – jego nieobecność w karcie menu nie jest po prostu możliwa. Najczęściej – oprócz co najmniej jednego znanego mi miejsca, słynącego z podawania pstrągów na bardzo wiele różnych sposobów – spotkamy się z tradycyjnym, prostym pstrągiem pieczonym lub smażonym na maśle. To kolejne danie, które jest bezsprzecznie związane z Podhalem. W internecie jest wiele przepisów na pstrągi „góralskie” lub „po góralsku” z boczkiem i oscypkiem, jednak muszę przyznać, że przez dekady, kiedy tu przyjeżdżałam i dobrych kilka lat, kiedy tu mieszkam na stałe, nie spotkałam się w góralskiej karczmie ani razu z taką propozycją podania tej ryby. Eksperymenty są oczywiście czymś inspirującym, jednak ten dział swojego bloga poświęcam tradycyjnym daniom kuchni podhalańskiej, więc z założenia musi być prosto, ubogo i przepysznie!;)

SKŁADNIKI:

– 2 średnie patroszone pstrągi

przyprawa do pstrąga Kamis (lub dużo prościej – odrobina soli)

– cytryna

– 2 ząbki czosnku

– masło klarowane

masełko czosnkowe

PRZYGOTOWANIE:

Pstrąga myjemy i nacieramy przyprawą do pstrąga od zewnątrz i w środku, skrapiamy sokiem z małego kawałka cytryny i kładziemy na patelnię na rozgrzane wcześniej masło klarowane z wyciśniętymi dwoma ząbkami czosnku. Smażymy z każdej strony ok. 4 – 5 minut. Na talerzu podajemy z masełkiem czosnkowym (polecam uformowanie z niego kulki lub – jak ktoś umie – jakiejś małej maślanej figurki) i kawałkami cytryny do wyciśnięcia. Doskonałe danie z ziemniakami w mundurkach lub ziemniakami z wody!;)

2 komentarze do “Pstrąg smażony na maśle

  1. Pingback: Masełko czosnkowe | jednopalnikowa

  2. Pingback: Masełko ziołowe | jednopalnikowa

Dodaj komentarz