Awanturka makrelowa to jeden z prostszych pomysłów na zdrową, samodzielnie przygotowaną pastę kanapkową. Do jej przyrządzenia nie potrzeba ani umiejętności kulinarnych ani wielkiej ilości czasu. Wystarczy kilka składników i tyle samo minut na ich połączenie!;)
SKŁADNIKI:
– wędzona makrela
– 2 krople cytryny
– ok. 15 dag białego sera
– łyżka śmietany
– trochę sosu sojowego Kikkoman do smaku (można też użyć zwykłej soli)
– pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Zdjąć skórę z makreli i oddzielić mięso od ości. Połączyć mięso makreli z cytryną, dodać ser, śmietanę, sos sojowy i pieprz. Wymieszać całość widelcem. Najlepiej smakuje z domowym chlebem!;)
Ja zamiast sera dodaje jajko gotowane
O, to ciekawe. Będę musiała kiedyś spróbować! 😉
Jedno z moich ulubionych smarowideł 🙂 Mniam!
Pingback: Awanturka, czyli pasta z wędzonej makreli | FlyB - Kulinaria
Uwielbiam to słowo! 😀
I ja z ogromną przyjemnością go używam! 😉