Aromatyczny, domowy chleb

chleb

Jest tprzepis znaleziony dawno temu w internetowych czeluściach. Trochę, lecz niedużo, przeze mnie przekształcany za każdym razem.

SKŁADNIKI:

– 0,5 kg mąki pszennej

– 14 g drożdży suchych (2 op. po 7 g)

– 2 łyżeczki cukru

– 2 łyżeczki soli

– 4 łyżki otrębów owsianych (mogą być też płatki owsiane)

– 0,5 szklanki ciepłej wody

– oregano suszone (lub/i świeże)

* i cokolwiek Wam przyjdzie do głowy; kiedyś zrobiłam z zielonymi oliwkami i było pysznie, wspaniale smakuje też  z orzechami włoskimi, ostatnio piekłam ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami (można je dostać na wagę w sklepach z warzywami)

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże wsypujemy do ciepłej wody (0,5 szklanki) i odstawiamy na kilka minut, a w tym samym czasie łączymy pozostałe składniki, do których dolewany wodę z drożdżami. Ugniatamy ciasto i odstawiamy na pół godziny, żeby urosło. Potem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę. Smakuje idealnie z masełkiem ziołowym, czosnkowym lub własnym smalczykiem😉

10 komentarzy do “Aromatyczny, domowy chleb

  1. Pingback: Smalec z jabłkiem | jednopalnikowa

  2. Pingback: Masełko ziołowe | jednopalnikowa

  3. Pingback: Konfitury | jednopalnikowa

  4. Pingback: Nóż w wodzie | jednopalnikowa

  5. Pingback: Pasta jajeczna | jednopalnikowa

  6. Pingback: Pesto | jednopalnikowa

  7. Pingback: Pasta z bakłażana (μελιτζανοσαλάτα) | jednopalnikowa

  8. Pingback: Awanturka, czyli pasta z wędzonej makreli | jednopalnikowa

  9. Pingback: Przepyszna dwunastka | jednopalnikowa

Dodaj komentarz