Jest to przepis znaleziony dawno temu w internetowych czeluściach. Trochę, lecz niedużo, przeze mnie przekształcany za każdym razem.
SKŁADNIKI:
– 0,5 kg mąki pszennej
– 14 g drożdży suchych (2 op. po 7 g)
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki soli
– 4 łyżki otrębów owsianych (mogą być też płatki owsiane)
– 0,5 szklanki ciepłej wody
– oregano suszone (lub/i świeże)
* i cokolwiek Wam przyjdzie do głowy; kiedyś zrobiłam z zielonymi oliwkami i było pysznie, wspaniale smakuje też z orzechami włoskimi, ostatnio piekłam ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami (można je dostać na wagę w sklepach z warzywami)
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże wsypujemy do ciepłej wody (0,5 szklanki) i odstawiamy na kilka minut, a w tym samym czasie łączymy pozostałe składniki, do których dolewany wodę z drożdżami. Ugniatamy ciasto i odstawiamy na pół godziny, żeby urosło. Potem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę. Smakuje idealnie z masełkiem ziołowym, czosnkowym lub własnym smalczykiem😉
Pingback: Smalec z jabłkiem | jednopalnikowa
Sprawdzone w wersji z oliwkami i suszonymi pomidorami – oba znakomite :-9
Pingback: Masełko ziołowe | jednopalnikowa
Pingback: Konfitury | jednopalnikowa
Pingback: Nóż w wodzie | jednopalnikowa
Pingback: Pasta jajeczna | jednopalnikowa
Pingback: Pesto | jednopalnikowa
Pingback: Pasta z bakłażana (μελιτζανοσαλάτα) | jednopalnikowa
Pingback: Awanturka, czyli pasta z wędzonej makreli | jednopalnikowa
Pingback: Przepyszna dwunastka | jednopalnikowa