Rosół drobiowo-wołowy z gęsimi żołądkami

Rosół

Na domowy rosół podawałam już na swoim blogu dwa przepisy (TUTAJ i TUTAJ). Oba bardzo lubię i w równym stopniu stanowią idealną bazę do pysznych zup, jednak postanowiłam wreszcie poświęcić mu wystarczającą ilość czasu i serca (ściślej – żołądka… gęsiego 😉 ) i zrobić prawdziwy, aromatyczny, pozostający długo w pamięci i na podniebieniu bulion. Mogę tylko napisać, że pomidorowa, którą zrobiłam na jego bazie następnego dnia, była moją najlepszą dotychczasową, a jest to – w moim wykonaniu – zupa bardzo wysoko notowana przez mych współbiesiadników!;)

SKŁADNIKI:

– ok. 1 kg gotowej porcji rosołowej kurczaka zagrodowego (lub udka i pałki kurczaka)

– szponder wołowy ok. 30 dag

– 4 gęsie żołądki

– garść suszonych podgrzybków

– pół doniczki liści świeżego lubczyku (tani i dobry dostaniemy TUTAJ)

– 4 ząbki czosnku

– cebula

– 4 marchewki

– 2 – 3 pietruszki

– natka pietruszki

– garść suszonego lubczyku

– seler

– por

– 2 -3 ziarna ziela angielskiego

– 2 liście laurowe

– sól

– pieprz

– 3 krople cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Namoczyć podgrzybki w zimnej wodzie. Umyte kawałki kurczaka, umyty szponder oraz umyte podroby włożyć do garnka z zimną wodą i zagotować. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotować na małym ogniu (rosół powinien bulgotać) ok. 2 godzin. Dodać umyte, obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszki, selera i pora. Z cebuli zdjąć jedynie wierzchnią warstwę łupiny i podpalić na ogniu z każdej strony (ja nadziałam ją na patyczek do szaszłyków i podpalałam na gazie, bezpośrednio nad rozpalonym palnikiem). Łupina cebuli może się całkowicie osmalić – wrzucamy podpaloną cebulę w całości do rosołu, a potem jeszcze czosnek, natkę pietruszki, świeży i suszony lubczyk oraz namoczone podgrzybki. Gotować na wolnym ogniu wszystko razem jeszcze godzinę. Pod sam koniec dosypać sól i pieprz. Przecedzić rosół, oddzielić z wycedzonych rzeczy żołądki, podgrzybki i trochę marchewki. Pokroić je na małe kawałeczki i wrzucić do klarownego bulionu. Wszystko razem jeszcze raz zagotować, skropić cytryną i gdyby zupa była jeszcze zbyt mało wyraźna, dodać ziele angielskie, liść laurowy i ząbek czosnku i gotować na małym ogniu jeszcze ok. 5 – 10 minut. Podawać z makaronem i świeżą natką pietruszki!;)

6 komentarzy do “Rosół drobiowo-wołowy z gęsimi żołądkami

  1. Pingback: Gęś pieczona z rozmarynem | jednopalnikowa

  2. Pingback: Rosół drobiowo-wołowy z gęsimi żołądkami | FlyB - Kulinaria

  3. Pingback: Muszle makaronowe nadziewane podgrzybkami z kurczakiem | jednopalnikowa

  4. Pingback: Domowa bulionetka warzywno-mięsna | jednopalnikowa

Dodaj komentarz