Krem z dyni

Krem z dyni

Moje coroczne przygotowywanie na 1 listopada kremu z dyni stało się w mojej rodzinie nową świecką tradycją. Dzielę się więc przepisem na zupę, która co roku cieszy się u mnie zachwytami i słowami uznania!;)

SKŁADNIKI:

– ok. 70 dag umytej, obranej i pokrojonej na małe kawałki dyni

– pół opakowania mrożonej włoszczyzny w paski (lub pół tacki świeżej)

– imbir świeży (obrany kawałek wielkości kciuka)

– ok. 400 ml mleczka kokosowego

– kilka kropli mleczka Gostyń

– odrobina mleka

– łyżka śmietany

– szczypta słodkiej papryki w proszku

– szczypta kurkumy

– 2 kostki rosołowe z pietruszką i lubczykiem (lub dwie szklanki własnego bulionu)

– ziele angielskie

– liść laurowy

– garść świeżego lubczyku

– 2 ząbki czosnku

– pieprz czarny

– sól

– cukier

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę i dynię gotować 20 min. z zielem angielskim, liściem laurowym, czosnkiem i imbirem. Po ich upływie wyjąć ziele, liść i imbir (ja już ich później nie dodaję do zupy) i zmiksować ugotowane warzywa z czosnkiem mleczkiem kokosowym, mleczkiem Gostyniem, mlekiem, śmietaną, papryką w proszku i kurkumą. Krem zagotować z kostkami (lub bulionem) i świeżym lubczykiem. Dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Polecam podawanie z groszkiem ptysiowym!;)

11 komentarzy do “Krem z dyni

  1. Pingback: Przepyszna dwunastka | jednopalnikowa

  2. Pingback: Krem z dyni z pomarańczą | jednopalnikowa

  3. Pingback: Przepyszna dwunastka 2 | jednopalnikowa

  4. Pingback: Kaszanka z cebulką, czosnkiem, boczkiem, grzybami i rozmarynem, podana z musem z pieczonego jabłka | jednopalnikowa

  5. Pingback: Pulpety myśliwskie w sosie śmietanowo-chrzanowym z purée z pietruszki i topinamburu podane ze śliwką w occie | jednopalnikowa

  6. Pingback: Halloweenowa zupa dyniowa z prażonymi pestkami dyni – oczami nNi

Dodaj komentarz