Moje coroczne przygotowywanie na 1 listopada kremu z dyni stało się w mojej rodzinie nową świecką tradycją. Dzielę się więc przepisem na zupę, która co roku cieszy się u mnie zachwytami i słowami uznania!;)
SKŁADNIKI:
– ok. 70 dag umytej, obranej i pokrojonej na małe kawałki dyni
– pół opakowania mrożonej włoszczyzny w paski (lub pół tacki świeżej)
– imbir świeży (obrany kawałek wielkości kciuka)
– ok. 400 ml mleczka kokosowego
– kilka kropli mleczka Gostyń
– odrobina mleka
– łyżka śmietany
– szczypta słodkiej papryki w proszku
– szczypta kurkumy
– 2 kostki rosołowe z pietruszką i lubczykiem (lub dwie szklanki własnego bulionu)
– ziele angielskie
– liść laurowy
– garść świeżego lubczyku
– 2 ząbki czosnku
– pieprz czarny
– sól
– cukier
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę i dynię gotować 20 min. z zielem angielskim, liściem laurowym, czosnkiem i imbirem. Po ich upływie wyjąć ziele, liść i imbir (ja już ich później nie dodaję do zupy) i zmiksować ugotowane warzywa z czosnkiem mleczkiem kokosowym, mleczkiem Gostyniem, mlekiem, śmietaną, papryką w proszku i kurkumą. Krem zagotować z kostkami (lub bulionem) i świeżym lubczykiem. Dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Polecam podawanie z groszkiem ptysiowym!;)
Bardzo lubię dyniową z mleczkiem kokosowym 🙂 Robię podobną 🙂
Super! Ja nawet nie znałam przepisu, jakoś tak na smak mi pasowało i naprawdę to połączenie zdaje egzamin! 😉
Uprzejmie zawiadamiam, że nominowałam Cię do Liebster Blog Awards. Szczegółowe informacje u mnie: http://pocztowkizirlandii.wordpress.com/2014/11/06/liebster-piate-rozdanie/ Pozdrawiam serdecznie,
Dag.
OCH ❤ Jeszcze nie wiem, o co chodzi, zaraz doczytam, ale… już jestem wzruszona… Dziękuję ❤
Już rozumiem, przepraszam za swoją ignorancję (że nie wiedziałam), ale dopiero wchodzę w świat blogowania 😉 Wow, dzięki przeogromne! 😉
Pingback: Przepyszna dwunastka | jednopalnikowa
Pingback: Krem z dyni z pomarańczą | jednopalnikowa
Pingback: Przepyszna dwunastka 2 | jednopalnikowa
Pingback: Kaszanka z cebulką, czosnkiem, boczkiem, grzybami i rozmarynem, podana z musem z pieczonego jabłka | jednopalnikowa
Pingback: Pulpety myśliwskie w sosie śmietanowo-chrzanowym z purée z pietruszki i topinamburu podane ze śliwką w occie | jednopalnikowa
Pingback: Halloweenowa zupa dyniowa z prażonymi pestkami dyni – oczami nNi